Gijs Kessler over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie: Voorproever voor nummer 232 ‘Cognitive Turn’

Binnenkort komt nummer 232: Cognitive Turn uit! Dit nummer staat volledig in het teken van de zogenoemde cognitive turn in de geesteswetenschappen. Hoe spelen emoties een rol in onze relatie met kennis? En welke implicaties heeft dit voor historici?

Zoals altijd wordt ons themadeel natuurlijk ook aangevuld met een gevarieerd supplement. Klaas van Berkel plaatst in zijn Hoog van de Toren kanttekeningen bij het huidige woke-gedachtegoed in Nederland en Noah Littel bespreekt lesbische archieven in Nederland en hoe deze archieven invloed hebben op lesbische geschiedenis. In onze rubriek Levend Verleden, bespreekt Gijs Kessler het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een geschiedenis die maar al te relevant blijft, zeker met de huidige stand van zaken in Oekraïne en Europa.

Kan je nu al niet wachten? Dat snappen wij helemaal. Daarom verwijzen wij jullie graag door naar een panel waarin Gijs Kessler het onderwerp van zijn artikel aankaart, als een ideale voorproever. In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseerde Kessler op 20 oktober 2022 een gesprek met vijf ooggetuigen van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De opname van dit panel is volledig te kijken via de volgende link: https://youtu.be/5PqRdWIYeIg. (Werkt de link niet? Zoek dan op Youtube naar het kanaal van het International Institute of Social History. De video ‘Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie’ dateert van 1 november 2022.)